ambulant cta docent docenten leerlingen lampie leerling logopedist maatschappelijk meten orthopedagoog school verrekijker passendonderwijs verzuimcoaches

Actueel

Alles OKé!
Door: Tugba Demir & Frank van Dijk - Datum: 17 juli 2017

In 2016 zijn wij begonnen met een ondersteuningsklas: de OKé. Dit is een plek is in school waar een leerling zich even kan terugtrekken uit lastige situaties. Hiermee springen wij in op de ontwikkelingen omtrent het passend onderwijs. Want om leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften een plek te geven in het reguliere onderwijs zijn extra voorzieningen nodig.


Artikel lezen

In gesprek met ouders
Door: Alice van Berkel - Datum: 7 maart 2017

Jaarlijks geef ik als schoolmaatschappelijk werker de workshop: “Ouders praat me er niet van…” De workshop is voor startende docenten van het Arentheemcollege en gaat over het voeren van gesprekken met ouders.


Artikel lezen

Lesgeven zonder vingers
Door: A. Thunnissen - Datum: 20 februari 2017

De opgestoken hand is niet weg te denken uit het klaslokaal. De laatste jaren gaan er echter stemmen op om het ‘vingeropsteken’ in de ban te doen. Heeft de vinger zijn langste tijd gehad?


Artikel lezen

Nieuw jaar
Door: Wen Westerink - Datum: 8 januari 2017

Een fantastisch 2017 toegewenst! Mijn wens is dat er iedere dag mensen zijn die de dag positief omarmen. Wij bouwen ook dit jaar weer graag samen aan waardevol onderwijs! Scala gaat in 2017 een nieuwe uitdaging aan. Vanaf de start van dit kalenderjaar bieden wij, in opdracht van het SWV 2504 en 2506, de inzet van verzuimcoaches.


Artikel lezen

‘Het lichaam geeft als eerste antwoord’, één van de NLP-principes
Door: Wen Westerink - Datum: 10 oktober 2016

Als je met iemand praat, reageert hij met woorden, maar ook met lichamelijke reacties. Dat heet ook wel non-verbale communicatie. Het heeft voordelen om goed op die reacties te letten. Lichamelijke reacties: snel en betrouwbaar.


Artikel lezen

Start nieuw schooljaar!
Door: Mariëlla Zwamborn & Silvia Staring - Datum: 11 september 2016

De spandoeken hangen weer: de scholen zijn begonnen! Je zou met een tropenrooster starten. Met veel licht en zon komen leerlingen en personeel aan op de scholen. Terwijl het buiten de 30 graden overstijgt, is het in school goed toeven in een aangename temperatuur.


Artikel lezen

Toekomstproof onderwijs
Door: A. Thunnissen - Datum: 14 juni 2016

Hoe stomen we kinderen klaar voor de nabije toekomst? Oftewel, wat moeten leerlingen weten en kunnen in 2032? Die vraag stond vorig jaar centraal in een brede maatschappelijke discussie, aangejaagd door Platform Onderwijs 2032. De hoofdlijnen van het eindadvies in vogelvlucht.


Artikel lezen

Een inkijkje, de logopedist op het VO
Door: Mariëlla Zwamborn & Nicoline Cremer - Datum: 1 juni 2016

Om docenten scherp te houden leveren de logopedisten van Scala regelmatig een bijdrage voor de wekelijkse nieuwsbrief. Een zogenaamde taalprikkel. Hieronder een voorbeeld.


Artikel lezen

Kijk naar jezelf!
Door: Annelies Sepers - Datum: 11 april 2016

Je bent met plezier docent, maar je loopt bij die ene klas steeds tegen hetzelfde probleem aan. Of het lukt je maar niet om de leerstof tijdig af te krijgen. Of… Het helpt als er iemand met je meekijkt. Je hebt er nog meer aan als die persoon de camera meeneemt en een deel van je les filmt. Kijken naar jezelf en daar een goed gesprek over voeren: dát is School Video Interactie Begeleiding (SVIB). Hieronder lees je hoe het werkt.


Artikel lezen

Groei begint bij het zien van kansen en kwaliteiten
Door: Margith Kuijpers - Datum: 5 februari 2016

Ik ben geïnspireerd door het concept Mediërend Leren. Sinds november ben ik bezig met de opleiding Mediërend Leren van Stibco (Stichting ter Bevordering van de Cognitieve Ontwikkeling). Dit concept gaat over het zien van kansen en het uitgaan van kwaliteiten. Er is zoveel meer mogelijk, wanneer je het samen doet en kansen ziet bij de ander.


Artikel lezen