Doel
Het doel van de examenvreestraining is het verminderen van faalangstige gedachten omtrent het examen. Tevens werken we aan het verlagen van lichamelijke spanning. Jongeren leren hun eigen gedachten in een positieve richting te sturen. Ze krijgen praktische handvatten aangereikt, wat hen kan helpen bij het afronden van het examen.
Doelgroep
De training is bedoeld voor jongeren die in hun examenjaar zitten en last hebben van faalangst. Deze jongeren ervaren voorafgaand aan hun eindexamen veel spanning en worden onzeker over hun eigen kunnen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de jongeren onder hun niveau presteren, blokkeren of hun motivatie verliezen. Zij kennen bijvoorbeeld thuis alle stof, maar kunnen er tijdens en toets of examen niet meer op komen. Voor deze jongeren kan een examenvreestraining uitkomst bieden.
Wat houdt het in
De examenvreestraining bestaat uit verschillende onderdelen. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen helpen jongeren om lichaam en geest te ontspannen. Door middel van gedachteschema’s, spiegelen van gedrag en het delen van ervaringen leren jongeren sturing te geven aan hun gedachten. Ze leren situaties op een andere manier te bekijken. Om jongeren meer zelfvertrouwen te geven bij het maken van examens en toetsen, kan geoefend worden met leerstrategieën en het maken van een planning. Tot slot kunnen de jongeren huiswerkopdrachten meekrijgen. Aan de hand hiervan kunnen zij meer ontspannen en zelfverzekerd het examen maken.
In de praktijk
Gemiddeld bestaat een training uit 6 tot 8 bijeenkomsten van één lesuur, afhankelijk van de behoefte van de leerling. De training vindt plaats op eigen locatie of bij Scala. Eén of twee trainers zullen de training verzorgen, afhankelijk van de doelgroep. Tevens is co-trainerschap mogelijk. In het kader van de effectiviteit is het uitgangspunt dat de training wekelijks plaatsvindt.