ambulant cta docent docenten leerlingen lampie leerling logopedist maatschappelijk meten orthopedagoog school verrekijker passendonderwijs verzuimcoaches

training Mindfulness voor jongeren

 

Doel

In deze training draait het om aandacht. Jongeren leren hun aandacht beter te richten op wat zich nu aandient. Zo leren ze om zich doelgericht te concentreren. Bovendien worden ze zich door de oefeningen meer bewust van lichamelijke signalen, gedachtes, gevoelens en (automatische) reacties.
In de training ontwikkelen jongeren vaardigheden waar ze in verschillende situaties profijt van kunnen hebben. Het helpt hen onder andere om:

  • zich gelukkiger, rustiger en meer tevreden te voelen;
  • minder te piekeren;
  • sociaal vaardiger te worden;
  • zich beter te kunnen concentreren en efficiënter te kunnen leren;
  • te leren omgaan met stress en (faal)angst;
  • beter te kunnen presteren, ook in muziek en sport.


Doelgroep

Iedereen kan baat hebben bij deze aandachttraining. Bijvoorbeeld  jongeren die veel last hebben van stress, piekergedachtes of onzekerheid. Maar de training is ook geschikt voor jongeren met  aandachts- en gedragsproblemen.


Wat houdt het in

We werken met een speciaal voor jongeren ontwikkelde aandachttraining: '. b (dot be)'. Deze afkorting staat voor ‘Stop, Adem en Zijn’. De training is gebaseerd op de principes van mindfulness en heeft een eenvoudige uitdagende opzet. Jongeren maken kennis met de werking van hun brein en de kracht van hun gedachten. Ze krijgen praktische handvatten met betrekking tot het richten van hun aandacht, piekeren en stressvolle of moeilijke situaties. Daarnaast zijn er aandachts- en ademhalingsoefeningen.


In de praktijk

De training bestaat uit 8 tot 10 bijeenkomsten van één uur. De training vindt plaats op eigen locatie of bij Scala. Eén of twee trainers zullen de training verzorgen, afhankelijk van de doelgroep.