ambulant cta docent docenten leerlingen lampie leerling logopedist maatschappelijk meten orthopedagoog school verrekijker passendonderwijs verzuimcoaches

Groei begint bij het zien van kansen en kwaliteiten

Door: Margith Kuijpers - Datum: 5 februari

Laatst kreeg ik een jongen in begeleiding die niets uitvoerde in de klas en storend gedrag liet zien. De docenten waren ten einde raad. In een gesprek met hem over zijn wensen, ideeën en toekomstplannen, liet hij merken dat hij zelf ook last had van zijn gedrag en de reacties hierop. Maar ergens lukte het hem niet om het alleen anders te doen. Hij gaf het op en deed niets meer.

Door met hem samen te bekijken wat hij graag zou willen in de klas en wat daarvoor nodig was, kreeg hij er weer zin in. Zin om het anders te willen doen, zin om te groeien, zin in leren. We spraken af waar ik hem kon ondersteunen en wat hij zelf ging aanpakken. En het werkt. In een week tijd veranderde zijn gedrag door de inzet van een beloningssysteem, dat er daarnaast ook voor zorgde dat er meer positief naar hem gekeken werd. 

Bij Mediërend Leren wordt uitgegaan van mogelijkheden. Hoe kan hij zijn kwaliteiten inzetten om verandering in gedrag te krijgen? Hoe kan ik hem daarbij ondersteunen? Deze jongen kan en wil het anders, en we zoeken samen naar oplossingen. Het begin is gemaakt. Ik zie kansen! 

Zelfkennis en zelfreflectie spelen bij Mediërend Leren een ontzettend belangrijke rol. Dit betekent dat ik, als mediator, mij voortdurend afvraag: ‘Doe ik het goed zo?’, ‘Heb ik het wel goed uitgelegd?’, ‘Waar liggen mijn beperkingen en kwaliteiten?’ Wanneer je zo kritisch naar jezelf leert kijken, verandert ook je kijk op de begeleiding. Wanneer hulp of begeleiding niet slaagt, betekent dat misschien wel dat wij niet goed hebben aangesloten bij de ander. In plaats van ‘hij heeft al genoeg kansen gehad’. En wanneer je samen aan het werk gaat, betekent dat ook dat je samen de verantwoordelijkheid neemt voor het resultaat; goed of slecht.

Het start bij het zien van kansen, altijd en overal. Want wanneer je kansen ziet, kan de groei beginnen.