ambulant cta docent docenten leerlingen lampie leerling logopedist maatschappelijk meten orthopedagoog school verrekijker passendonderwijs verzuimcoaches

Leren, hoe doe je dat eigenlijk? Een nieuwe training

Door: Frederiek Westerveld & Sofie van der Hoeven - Datum: 21 juni

Het afgelopen jaar zijn wij bij Scala druk bezig geweest met het ontwikkelen van een training Leren leren, speciaal voor kinderen in het voortgezet onderwijs. In de training reiken we kinderen verschillende tips aan met betrekking tot het leren. We spreken over over concentratie, motivatie en faalangst. Ook nemen we de eigen leerstrategie onder de loep.

In april was het eindelijk zo ver: we mochten de training uitproberen op het Titus Brandsma. Elf leerlingen uit de tweede klas mavo en havo namen deel aan onze pilottraining. De leerlingen deden allemaal goed hun best en het kwartje is bij menigeen op de juiste plek gevallen.

De training bestaat uit tien bijeenkomsten van een uur. Elke week worden er twee bijeenkomsten gegeven. Intensief voor de leerlingen, maar ook zeker voor de trainers. Tijdens de tiende bijeenkomst mochten de leerlingen hun mening geven over de training. Het was erg leuk was het om te horen dat meerdere leerlingen die de training eigenlijk niet wilden volgen, achteraf erg blij waren dat ze hadden meegedaan. De concrete tips en hun eigen plan van aanpak hebben hen weer een stapje verder geholpen bij het proces dat ‘leren leren’ heet.